PostgreSQL Nedir?

PostgreSQL Nedir?

PostgreSQL, güçlü özellikler ve avantajlara sahip, açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz nesne ilişkisel veri tabanı sistemidir. SQL dilinin güvenlik, depolanabilirlik ve ölçeklendirilebilme özelliklerinden faydalanan PostgreSQL, birçok alanda veri tabanı yöneticisi olarak da kullanılmaktadır. PostgreSQL’in doğuşunun hikayesi 1986 yılına dek eskiye dayanıyor. Berkley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde POSTGRES projesinin bir parçası olarak doğan PostgreSQL’in çekirdek platformunu, gelişimi yaklaşık 30 yıldır sürdürmektedir. Önceleri DARPA’nın (Defense Advanced Research Projects Agency) sponsorluğunda geliştirilen projeye sonradan ARO (Army Research Office), NSF (National Science Foundation) ve ESL gibi çeşitli kuruluşlar sponsorluk yapmıştır.

Birkaç önemli major sürümün ardından PostgreSQL’e tanınan resmi destek Versiyon 4.2 sürümünün çıkarıldığı 1993 yılında sona ermiştir. 1994 yılından sonra Postgres95 olarak açık kaynaklı ve POSTGRES kodundan derlenen bir orijinal sürümü yayınlanmıştır. Veri tabanı açısından en önemli değişiklik ise PostQUEL’in SQL’e geçiş yaptığı 1996 sürümünde meydana gelmiştir. PostQUEL’den sıyrılınca ismin de değiştirmesi gerektiği düşünülmüş ve bu veri tabanı sistemi şu anki adı olan “PostgreSQL” adıyla revize edilmiştir. PostgreSQL bugün, kullanıcılara sunduğu başarılı veri mimarisi, doğruluğu, sağlam özellik seti, esneklik ve açık kaynak avantajıyla sektörde en çok kabul gören veri tabanı yönetim sistemlerinden biridir. UNIX ve UNIX türevi sistemler başta olmak üzere PostgreSQL; Linux, MacOS ve Windows gibi birçok majör işletim sistemi tarafından desteklenmektedir.

Açık kaynaklı olarak yayınına devam edilen PostgreSQL, 1996 yılından bu yana bağımsız şekilde ve sadece gönüllülerin çabalarıyla geliştirilmektedir. Bağış toplama gibi bazı gelir kaynakları olan PostgreSQL hiçbir kurum, kuruluş veya şirketi bağlı olarak geliştirilmiyor. Bu da, PostgreSQL’i gerçek özgür yazılım felsefesinin en önemli ürünlerinden biri haline getiriyor.

Loading