Postgresql STATISTICS
Postgresql STATISTICS (İstatistikler), veritabanı optimizasyonunun önemli bir parçasıdır. İstatistikler, veritabanı optimizasyon planlayıcısının sorguları nasıl çalıştıracağına karar vermesine yardımcı olan veritabanı nesneleri ve veri dağılımları hakkında bilgi sağlar.
Postgresql STATISTICS parametreleri:
track_activities:
Bu parametre etkinleştirildiğinde, PostgreSQL veritabanı yöneticisi (DBA) tarafından gerçekleştirilen her SQL sorgusu için bir giriş oluşturulur. Bu, veritabanının hangi kullanıcıların ve bağlantıların aktif olduğunu izlemenize olanak tanır.
track_activity_query_size :
Bu parametre, izlenen SQL sorgularının maksimum uzunluğunu belirler. Varsayılan olarak, bu 1024 byte’tır.
track_counts :
Bu parametre etkinleştirildiğinde, PostgreSQL belirli sistem kataloglarında gerçekleştirilen işlemleri izler. Örneğin, tabloların kaç kez sorgulandığını, kaç kez güncellendiğini, vb. izleyebilirsiniz.
track_io_timing :
Bu parametre etkinleştirildiğinde, PostgreSQL E/S sürelerini izler. Özellikle disk E/S performansını izlemek için yararlıdır.
track_wal_io_timing :
Bu parametre etkinleştirildiğinde, PostgreSQL’in Write-Ahead Log (WAL) E/S sürelerini izler. WAL, veritabanı işlemlerinin dayanıklılığını artırmak için kullanılan bir mekanizmadır.
track_functions :
Bu parametre, hangi fonksiyonların istatistiklerinize dahil edileceğini belirler. “none” seçeneği, hiçbir fonksiyonun izlenmeyeceği anlamına gelir. “pl”, PL/pgSQL fonksiyonlarını, “all” ise tüm fonksiyonları izler.
stats_fetch_consistency :
Bu parametre, istatistiklerin toplanma konsistensi seviyesini belirler. “cache” seçeneği, istatistiklerin toplanması ve sorgulanması arasında bir miktar gecikme kabul edilebileceği anlamına gelir. Bu, istatistiklerin her sorgulamada yeniden hesaplanmasını önler ve performansı artırır.
Postgresql de bu parametrelere ek olarak istatistiklerin güncellenmesi için vacuum analyze ve analyze komutu kullanılır daha detaylı bilgi için PostgreSQL Vacuum yazıma göz atabilirsiniz.
Postgresql.conf ile ilgili daha fazla detay için postgresql.conf yazıma göz atabilirsiniz.